söndag 8 juli 2012

Drive


Amerikansk actionthriller från 2011
Regi: Nicolas Winding Refn
I rollerna: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston, Albert Brooks, Ron Perlman, m.fl.


En ung man arbetar på dagen med att köra som stuntförare, och hans arbetsgivare försöker få sponsrad för nascarracing. Men erbjuder även sina tjänster som getaway förare för dem som vill betala. En dag lär han känna sin grannar, Irene och hennes son Benicio. Han dras mer och mer in i en möjlig framtid med Irene, och allt går väl tills hennes man Standard kommer ut ur fängelset. Med sig har ha skulder från fängelset. Och i processen att lösa skulderna så går saker och ting väldigt fel, och blir snabbt värre.

Först av allt, storyn är inte speciell. Det är en ganska vanlig story i grunden. Men det är hur den berättas och framförallt hur huvudpersonen väljer att hantera saker och ting som förhöjer filmen. I slutet av förra året hamnade den här filmen väldigt högt upp på mångas ”bästa av 2011”-listor. Det är inte svårt att förstå varför.

Ryan Gosling är fantastiskt i sin roll som ”föraren”, vår anonyme hjälte. Han är tystlåten, talar knappt, men han uttrycker enormt mycket. Alltifrån varma känslor gentemot Irene och hennes son till iskall beslutsamhet mot de som försöker eliminera honom. Allt perfekt. Carey Mulligan som Irene är även hon helt fantastisk, och lurar en till en början att bara för att hon ser så vacker och späd så är hon hjälplös. Mulligan fyller Irene med en styrka som skiner igenom längre in i filmen. Albert Brooks maffioso är riktigt obehaglig, och det är väldigt intressant att se Brooks i en så hotfull roll.

Filmens foto är enormt vacker. Nattbilderna på Los Angeles, närbilderna på karaktärerna, actionsekvenserna...allt igenom perfekt. Musiken är enormt välvald och originalmusiken av Cliff Martinez är även den väldigt stämningsfylld. Ljuddesign är enormt bra. Biljakterna är det snyggaste som kommit från Hollywood på många, många år.

Nicolas Winding Refns regi genomsyrar filmen. Han han hela tiden järnkoll på vad han vill berätta, och han tar god tid på sig och håller filmens tempo vilsamt. Han har nu min fulla uppmärksamhet inför framtiden.

Nu till det elementen som en del kan finna avstötande. Filmen är stundtals enormt brutal. När våldet väl händer är det blodigt och oförlåtande. Där Tarantino använder våld till överdrift använder Refn det för att poängtera, få ass rygga till. Våldet är inte vackert och därför är det o så vackert. Kul att se en film som vågar. Det är dock aldrig speciellt detaljerat.

Är man dock förberedd på det senare så är filmen väl värd de 100 minuterna. Rekomenderas.


Underhållningsbetyg: 9 av 10
Kritikerbetyg: 10 av 10
Gorebetyg: 7 av 10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar